Veelgestelde Vragen

Is het nuttig om een batterij bij mijn installatie te plaatsen?

Dat hangt af van uw situatie, net als veel andere vragen. Een thuisbatterij stelt u in staat om zonne-energie overdag op te slaan en te gebruiken wanneer u het nodig heeft. Het zal u helpen minder gebruik te maken van betaalde energie en uw zelfvoorziening te vergroten. Onze adviseurs zullen u helpen de juiste beslissing te nemen: nu plaatsen, later, of helemaal niet.

Is de zonneschijn in België voldoende om een fotovoltaïsche installatie rendabel te maken?

JA, absoluut ja.

Bovendien zijn de temperaturen in België, in combinatie met de duur van het zonlicht, gunstig voor een goede elektrische geleidbaarheid. Dit betekent dat de panelen de nodige omstandigheden hebben om normaal te produceren. Verwacht (met een zuidelijke oriëntatie en een helling van 30°) ongeveer 950 kWh per jaar per 1000 Wp (Wattpiek) geïnstalleerd.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een gemiddeld huishouden?

Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt ongeveer 3500 kWh per jaar.

Kan ik de panelen kopen zonder installatie?

Heeft u de vaardigheden om de panelen te installeren? We verkopen u graag onze producten, zelfs zonder installatie door ons. U kunt ook rekenen op ons advies bij elke stap van het project, van technische configuratie tot certificering.

Ik heb schaduwrijke gebieden op mijn dak... is dat ernstig, dokter?

Natuurlijk is het niet ideaal, maar de technologieën voor het beheer van de productie van fotovoltaïsche panelen zijn geëvolueerd om
dit schaduwprobleem te verhelpen. Enkele jaren geleden kon een schaduwgebied (schoorstenen of bomen) op één zonnepaneel de totale productie van een string zonnepanelen beïnvloeden (een string = meerdere fotovoltaïsche panelen die in serie zijn geschakeld). Momenteel kan een schaduw van minder dan 20% van een paneel worden geminimaliseerd door de omvormer op de string. Als de schaduw meer dan 20% van een paneel bedekt, is het beter om technische oplossingen te gebruiken, zoals micro-omvormers of vermogensoptimalisatoren. Bedenk dat micro-omvormers of vermogensoptimalisatoren potentiële bronnen van storingen op het dak zijn! Onze experts zullen u adviseren.

Is mijn huidige elektrische installatie geschikt voor de installatie van zonnepanelen?

Uw elektrische installatie moet voor en na de installatie van zonnepanelen conform zijn. Een conformiteitscontrole is verplicht bij een ingrijpende aanpassing van de elektrische installatie, zoals bij de installatie van zonnepanelen.

Welke garanties worden geboden?
  • We werken alleen met fabrikanten die een uitstekende after-sales service bieden.

     

  • Garantie van 10 jaar voor waterdichtheids- of andere problemen aan het gebouw als gevolg van onze interventie.

     

  • Garantie van 25 jaar op de fotovoltaïsche installatie.

     

  • Fabrieksgarantie op de panelen (mechanisch) 10-15 jaar, uitbreidbaar tot 25 jaar, afhankelijk van
    de merken.

     

  • Fabrieksgarantie op de omvormers tussen 5 en 10 jaar, uitbreidbaar tot 25 jaar, afhankelijk van de merken.

Welke verschillende soorten zonnepanelen zijn er op de markt?
  • Er zijn drie hoofdtypen zonnepanelen: monokristallijne, polykristallijne en dunne filmpanelen.
  • Het monokristallijne paneel is de meest voorkomende optie die je ziet op woonhuizen. Het wordt beschouwd als het meest efficiënte van alle zonnepanelen.
  • Polykristallijne panelen zijn iets minder efficiënt in vergelijking, maar ze kosten ook niet zo veel.
  • Dunne filmpanelen hebben een veel dunner ontwerp, waardoor ze flexibeler en draagbaarder zijn. Ze zijn echter niet zo efficiënt als monokristallijne panelen.
  • De beste optie voor u zal afhangen van uw huis en uw budget. Raadpleeg professionals die niet alleen technisch zijn, maar ook specialisten die rekening houden met uw hele omgeving, uw manier van leven en uw doelen, zoals Dr EcoEnergy.
Wat zijn de voordelen van fotovoltaïsche zonnepanelen?
  • Energiebesparing: het meest directe voordeel is de elektriciteit die wordt geconsumeerd en wordt geproduceerd door uw eigen fotovoltaïsche installatie en die niet van het net wordt gehaald. Dit bespaart u geld.
  • Zonne-energie is een overvloedige energiebron: zelfs als u zich in een zeer regenachtig of schaduwrijk gebied bevindt, kunt u nog steeds besparen op uw elektriciteitsrekening.
  • Belangrijke meerwaarde voor uw onroerend goed: als u overweegt uw huis ooit te verkopen, kan het hebben van zonnepanelen een groot voordeel zijn voor kopers en kan het de waarde van uw huis helpen verhogen. Uw EPC-certificaat zal beter zijn met de aanwezigheid van een fotovoltaïsche installatie in uw huis.
  • Milieuvriendelijk: zonne-energie is een hernieuwbare bron, waardoor uw koolstofvoetafdruk wordt geminimaliseerd.
  • Onafhankelijkheid van stroomstoringen als er een hybride systeem met batterij aanwezig is: uw EPC-certificaat zal beter zijn met de aanwezigheid van een fotovoltaïsche installatie in uw huis.
Is mijn huis geschikt voor een installatie van zonnepanelen?

Over het algemeen worden zonnepanelen op daken geïnstalleerd, maar het is ook mogelijk om ze op dragende structuren in uw tuin te installeren (let op schaduwrijke gebieden).

Heb ik genoeg ruimte op mijn dak om een fotovoltaïsche installatie te installeren?

De huidige panelen halen ongeveer 200 Watt piek per vierkante meter. Bijvoorbeeld, 400 Wp (Wattpiek) voor een paneel van 175 cm x 110 cm.

Het wordt aanbevolen om de volledige jaarlijkse elektriciteitsconsumptie te produceren met uw zonnepanelen.

Om de benodigde kracht van uw installatie te bepalen, rekent u ongeveer 960 Wh per 1000 Wp (1 kWp) voor een ideaal belichte dak.

Is mijn dak goed georiënteerd?

De beste oriëntatie is het ZUIDEN met een helling van 35 graden, maar … geen paniek … als u een oriëntatie hebt tussen het OOSTEN en het WESTEN, verliest u niet te veel rendement (+/- 10 tot 15% verlies).

De dakhelling beïnvloedt ook lichtjes het rendement. We kunnen vrij nauwkeurig bepalen wat de invloed van uw dakconfiguratie zal zijn op het rendement van uw toekomstige installatie.

De locatie van uw huis kan ook invloed hebben op de productie van uw installatie (vooral in de winter als u bijvoorbeeld in een vallei bent – neem contact met ons op).

Kan ik panelen op een plat dak plaatsen?

Ja! Het is mogelijk om fotovoltaïsche panelen op een plat dak te plaatsen met behulp van een dragende structuur om ze te kantelen. Let op, deze structuur is normaal gesproken niet aan het dak bevestigd om waterinfiltratie te voorkomen. De dragende structuren waarop de panelen zijn bevestigd, moeten worden verzwaard om te voorkomen dat de fotovoltaïsche panelen wegvliegen. Dit betekent dat uw platte dak een bepaald gewicht moet kunnen dragen (meer dan 80 kg/m2).

Welk fotovoltaïsch vermogen kan ik maximaal op mijn dak installeren voor huishoudelijk gebruik?

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 5.000 Wp (5 kWp).

In Vlaanderen en Wallonië: 10.000 Wp (10 kWp).

Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Over het algemeen is geen stedenbouwkundige vergunning nodig om fotovoltaïsche zonnepanelen op een plat of hellend dak te plaatsen.

Het is echter raadzaam om bij uw gemeente te controleren of er specifieke bepalingen zijn, zoals verkavelingsvoorschriften, bijzondere plannen van aanleg of uitvoeringsplannen, of bepalingen voor beschermde gebouwen.

Hoeveel gram CO2 komt overeen met 1 kWh elektriciteit?

In België komt 1 kWh elektriciteit overeen met ongeveer 220 gram CO2 (bron: internet).

Moet mijn dak in goede staat zijn om zonnepanelen te installeren?

Het is raadzaam om de staat van uw dak te controleren voordat u uw fotovoltaïsche panelen installeert. Stel je voor dat je je panelen moet verwijderen om je dak te repareren of te isoleren… Wat een verspilling van tijd en geld… Het heeft geen zin om je kop in het zand te steken… repareer of isoleer je dak voordat je er zonnepanelen op plaatst, je zult er alleen maar geruster op zijn.

Is het mogelijk om panelen op een leisteen dak te installeren?

Ja, het is volkomen mogelijk om fotovoltaïsche panelen op een leisteen dak te installeren. Dit vereist speciale haken, het uitsnijden van de leien en vooral het bedekken van de haken met loodplaten (of iets dergelijks) om de waterdichtheid van uw dak te garanderen.

Omring uzelf met specialisten. Let op, als uw dak bedekt is met leisteen die asbest bevat, verbiedt de arbeidswet het plaatsen van panelen. U moet dus eerst een dakdekker bellen om uw dakbedekking te vervangen voordat u de panelen plaatst.

U heeft begrepen dat het installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen kennis vereist op zowel het gebied van elektriciteit ALS waterdichtheid.

Hoeveel gewicht weegt een installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen?

Het is heel eenvoudig om het gewicht van een fotovoltaïsche installatie op uw dak te berekenen. Overweeg bij uw berekening ongeveer 75 kg voor elke 1000 Wp (Wattpiek) geïnstalleerd, wat normaal gesproken geen probleem mag zijn voor een dak in goede staat (raadpleeg uw dakdekker als u niet zeker bent).

Waar gaat de elektriciteit naartoe die mijn installatie produceert?

De door de fotovoltaïsche panelen geproduceerde elektriciteit (gelijkstroom) wordt omgezet door een omvormer om deze compatibel te maken met het elektriciteitsnet (wisselstroom 230V 50 hertz).

Als uw elektriciteitsproductie uw onmiddellijke consumptie overstijgt, wordt het overschot in het net geïnjecteerd of gebruikt om uw batterij op te laden (auto of anders).

Als uw onmiddellijke consumptie de productie van uw PV-panelen overschrijdt, moet u uw aanvullende elektrische energie uit het net halen (als u geen opslagbatterijen heeft).

Een huishouden kan 30 tot 50% van de geproduceerde stroom zelf verbruiken zonder gebruik te maken van batterijen.

In de zomer zal de eigenaar van een fotovoltaïsche installatie over het algemeen meer elektriciteit produceren dan verbruiken. De rest van de stroom wordt in het net geïnjecteerd. Om uw percentage zelfverbruik te verhogen, moet u uw consumptiegewoonten aanpassen om meer overdag te verbruiken (wasmachine, droger, elektrische boiler met of zonder warmtepomp, enzovoort).

In de winter is het waarschijnlijk dat u niet volledig zelfvoorzienend kunt zijn, omdat uw energievraag groter zal zijn dan in de zomer en uw panelen minder zullen produceren vanwege kortere dagen en een lagere zonnestand.

Is zonlicht absoluut nodig voor mijn fotovoltaïsche zonnepanelen om stroom te produceren?

Het zijn niet de zonnestralen maar het licht dat de elektrische productie van uw panelen genereert. We zijn het er allemaal over eens… Er is natuurlijk meer licht wanneer de zon schijnt (we stralen allemaal trouwens!).

Welke financiële voordelen kan ik halen uit mijn fotovoltaïsche installatie?

Afhankelijk van de regio en uw type meter wordt de in het net geïnjecteerde elektriciteit op verschillende manieren gewaardeerd: er is nog steeds volledige compensatie met nettarief, gedeeltelijke compensatie of een verkoop van de injectie.

Voor direct eigenverbruik (de energie die uw installatie produceert en direct wordt verbruikt), hoeft deze elektriciteit niet uit het net te worden gehaald en is de winst per kWh gelijk aan de totale prijs van elektriciteit, inclusief alle kosten (eind eerste helft van 2022 ongeveer 0,40€ / 0,45€ per kWh!!!).

De niet-zelfverbruikte elektriciteit wordt in het net geïnjecteerd en afhankelijk van de regio, het type meter en de productiedatum compenseert deze injectie de elektriciteitsafname later meer of minder sterk.

De later uit het net gehaalde elektriciteit kan “gecompenseerd” worden door de eerder in het net geïnjecteerde elektriciteit, hetzij volledig (volledige compensatie), hetzij gedeeltelijk (gedeeltelijke compensatie). Een nettarief vermindert echter de winst die wordt gegenereerd door volledige compensatie.

Wat is volledige compensatie (of terugdraaiende meter)?

Het principe is als volgt: de injectie (met een terugdraaiende meter) compenseert het afnemen (met een voorwaartse meter) gedurende een jaar, van de ene meting tot de andere. Dit komt neer op het overwegen dat alle geproduceerde stroom zelf wordt verbruikt, ook al is dat in de praktijk niet waar. Het is een beetje alsof het net de overtollige elektriciteit heeft opgeslagen die door uw PV-panelen is geproduceerd.

De meter hoeft niet fysiek achteruit te draaien voor de compensatie om te worden toegepast.

In Brussel werd de meter altijd systematisch vervangen door een bidirectionele meter die de consumpties en injecties van stroom apart meet. Dit heeft de Brusselaar echter niet weerhouden van het verkrijgen van het voordeel van volledige compensatie tot eind 2019: dit wordt eenvoudig berekend door de geïnjecteerde stroom af te trekken van de verbruikte stroom.

Op dit moment is er geen volledige compensatie meer in Vlaanderen en Brussel. In Wallonië is volledige compensatie nog steeds van toepassing voor de meeste installaties, maar er moet een nettarief (prosumertaks) worden betaald als tegenprestatie.

Volledige compensatie met deze prosumertaks is van toepassing op de meerderheid van de installaties in Wallonië. In Vlaanderen kunnen alleen bestaande installaties die nog geen digitale meter hebben, tijdelijk nog profiteren van volledige compensatie met een prosumertarief.

Wat is de prosumertaks?

Het nettarief, of « prosumertarief », is een bedrag dat wordt betaald naar rato van het vermogen van de omvormer. Het is bedoeld als vergoeding voor het net voor het gebruik ervan (de overtollige elektriciteit die door uw installatie is geproduceerd, is in het net geïnjecteerd en het net staat u toe om het gratis terug te nemen wanneer u meer verbruikt dan uw installatie op een bepaald moment kan produceren). Het is een vast bedrag dat niet afhankelijk is van het werkelijke elektriciteitsverbruik. 

Wat is gedeeltelijke compensatie met een bidirectionele meter?

Met een bidirectionele digitale meter die de injectie en afname van elektriciteit van het net apart meet, is het ook mogelijk om gedeeltelijke compensatie toe te passen.

U betaalt dan de kosten van de netbeheerder op basis van de hoeveelheid afgenomen elektriciteit. Maar de geïnjecteerde elektriciteit compenseert nog steeds de afname voor het leveringsgedeelte. Zelfs als dit slechts de helft van de totale elektriciteitsprijs is, blijft deze gedeeltelijke compensatie een voordeel, vooral omdat het nettarief ook verdwijnt.

In Wallonië is momenteel gepland om gedeeltelijke compensatie te behouden voor degenen die een digitale meter hebben. De regelgeving bepaalt dat als gedeeltelijke compensatie minder voordelig is dan volledige compensatie met prosumertaks, deze laatste oplossing zal worden toegepast.

In Brussel was gedeeltelijke compensatie van toepassing voor alle installaties sinds januari 2020, maar deze verdwijnt in november 2021.

Gedeeltelijke compensatie kan voordeliger zijn dan compensatie met prosumertarief als men erin slaagt voldoende elektriciteit zelf te verbruiken. Dit is ook het geval als de installatie een minder gunstige oriëntatie heeft of schaduw heeft, omdat er geen vast prosumertarief meer hoeft te worden betaald voor een goed georiënteerde installatie.

In Vlaanderen is er sinds de beslissing van het Grondwettelijk Hof in januari 2021 geen gedeeltelijke compensatie meer, althans niet voor degenen met een digitale meter.

En wat betreft de verkoop van overtollige elektriciteit die opnieuw in het net wordt geïnjecteerd?

Voor installaties die niet langer van compensatie profiteren, wordt de opnieuw ingevoegde elektriciteit vergoed door deze aan een leverancier te verkopen, waarmee een contract moet worden gesloten. (De vergoeding bedraagt in oktober 2021 ongeveer 0,09€ per kWh in Vlaanderen).

Welke premies zijn er in Brussel, Wallonië, Vlaanderen?

In Brussel ontvangt u groenestroomcertificaten en wordt uw niet-gebruikte productie in het net ingebracht.

U ontvangt een vergoeding. In Wallonië profiteert u van een terugdraaiende meter en wordt het prosumertarief geleidelijk toegepast.

In Vlaanderen ontvangt u premies voor zonnepanelen en het nieuwe injectiesysteem.

Neem contact met ons op om de geldende premies in uw regio te kennen.